joi, 2 mai 2013

TRADIŢII PASCALE


Pastele sau Invierea Domnului este una dintre cele mai frumoase sarbatori crestine.
In perioada acestora oamenii incearca sa fie mai buni si mai plini de evlavie.

Lumanarea din noaptea de Paste (sambata spre duminica) reprezinta lumina  Invierii Domnului, a biruintei luminii lui Iisus asupra intunericului iadului, a binelui aupra raului si a vietii asupra mortii. Preotul aduce lumanarea aprinsa de la altar, iar crestinii se apropie si aprind lumanarile. Cei mai multi duc “lumina” in casele lor si pastreaza lumanarile pentru a le aprinde in zilele in care sunt suparati sau au necazuri.

Ouale vopsite – un simbol important al Sarbatorilor Pascale. Ouale reprezinta simbolistic mormantul purtator de viata al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Invierea Sa. Culoarea rosie cu care sunt vopsite ouale simbolizeaza sangele lui Iisus varsat pe cruce pentru iertarea pacatelor si mantuirea oamenilor.

Exista numeroase legende legate de vopsirea oualelor de Pasti, dar cea mai cunoscuta dintre ele este cea conform careia Fecioara Maria a adus un cos cu oua la picioarele lui Iisus, sub cruce, pentru a-i imbuna pe soldati, iar pe acestea se scurge sangele Domnului rastignit pe cruce.

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea pacatelor noastre.

Traditiile de Pasti nu difera prea mult de la o tara la alta, diferenta este determinata de specificul gastronomic. Pretutindeni se prepara mancaruri traditionale, cum ar fi pasca la rusi si romani, Baba Wielancona la polonezi, osterstollen in Germania. Aceste mancaruri sunt la biserica, alaturi de oua si carne si binecuvantate. 


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu