duminică, 28 aprilie 2013

( 27.04. 1861 – 08.11.1938)



                                            
Una dintre figurile proeminente pe care le-au dat găgăuzii culturii basarabene a fost preotul și scriitorul Mihail Ciachir (Ceachir, Cekir) (27.04.1861, Ciadâr-Lunga, Tighina – 8.09.1938, Chișinău, înmormântat la Cimitirul Central Ortodox). Biografia lui este mult asemănătoare cu alte biografii ale preoților din generația 
A făcut studii la școala Duhovnicească, ca mai apoi să învețe la seminarul Teologic din Chișinău (1871 – 1881). În 1884 este horitinisit preot și slujește la Biserica Seminariului Teologic unde câțiva ani activase în calitate de profesor, predând religia, limbile greacă și rusă. Mai apoi a fost paroh la Biserica Mazarache (1884 – 1919). A fost și deputat în zemstva gubernială din 1905 până în 1908. În 1904 a tipărit un ziar în limba găgăuză, publicație din care până astăzi n-au fost depistate nici un exemplar.
Pe tărâmul cărturăresc s-a afirmat plenar ca un autor al Dicționarului Găgăuzo-Român, a Dicționarului Rusesc și moldovenesc cuvântelnic (1907), precum și a volumelor: Evanghelia (Chișinău, 1909); Datoria și stăpânrea Blagocinilor, adecă a privighitorilor pentru buna orânduială // Revista Societății Istorico-Arheologice Bisericești din Chișinău, vol. XVI (Chișinău, 1925); Obiceiurile religioase ale Găgăuzilor. Curbanele sau Sacrificiile // Viața Basarabiei, 1934, nr. 6; Obiceiurile religioase ale Găgăuzilor din Basarabia. Obiceiuri la naștere și botez // Viața Basarabiei, 1934, nr. 7-8; Moralitatea Găgăuzilor din Basarabia // Viața Basarabiei, 1935, nr. 2; Originea Găgăuzilor // Viața Basarabiei, 1933, nr. 9; Dicționar gagauzo (tiurco) – român pentru găgăuzii din Basarabia (Chișinău, 1938) ș.a.
În amintirile lui Gheorghe Chicu depuse la muzeul învățământului public în trei volume am descoperit o scurtă portretizare a profesorului Mihail Ciachir:
„Învățător al clasei pregătitoare era preotul M. Ciachi, om intiligent, reputat lingvist. În raporturile lui cu elevii el nu admitea pedepse fizice, nu ca învțătorii mei precedenți”
Și tot în capitolul Școala duhovnicească a scris și un poscriptum:
„Trebuie să mai spun, preotul M. Ciachir învățător în clasa pregătitoare, era un om și un învățător bun, energic și cu inițiativă. Era mai bun ca alții și din cauza aceasta alți preoți nu-l simpatizau.”
Părintele Mihail Cechir a făcut parte din acea echipă de profesori care au fost inițial printre dascălii părintelui Alexe Mateevici, iar mai apoi și coleg de catedră cu el.
De aceea modelul acestui profesor cărturar găgăuz, care foarte mult ținea la renașterea culturală, la luminarea etniei din care a ieșit, a servit drept model de comportament și de asiprații spirituale pentru Alexe Mateevici.
Iurie Colesnic -  publicist, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu