vineri, 29 martie 2013

VĂ PROPUNEM SPRE LECTURĂ






1. Delavrancea, Barbu. Hagi- Tudose.- Bucureşti, 2011

Desavarsit portretist, Barbu Stefanescu Delavrancea creeaza personaje memorabile, desprinse din viata pestrita a mahalalelor bucurestene unde a copilarit ori din lumea satelor, a carei literatura l-a inspirat. De neuitat pentru un cititor sunt figuri ca : avarul patologic Hagi Tudose, caricatura profesorului draconic, sau cele blande si duioase ale bunicilor, desprinse parca din lumea basmelor.

2. Păunescu, Adrian. Ultrasentimente; Mieii primi; Fântâna somnanbulă.- Bucureşti, 2011

Adrian Paunescu se hranea sufleteste cu multimi! Dar aceasta propensiune nu era demagogica, ci expresia unei mari generozitati; cercul sociabilitatii sale era nemasurat, pentru el ceilalti existau în absolut. Iar întinderea disponibilitatii sale omenesti pare, retrospectiv, neverosimila.


3. Alexandrescu, Grigore. Meditaţii şi elegii satire şi fabule.- Bucureşti, 2011

În meditaţii tonul liric este elegiac şi melancolic, în timp ce în epistole şi fabule tonalitatea se schimbă, accentele satirice fiind mult mai pronunţate. În acest fel, putem identifica două laturi ale operei lui Grigore Alexandrescu: pe de o parte, el este un poet melancolic şi reflexiv, marcat de marile întrebări asupra condiţiei umane şi asupra istoriei, aflat în contradicţie cu o societate mediocră, incapabilă să-i recunoască meritele. Pe de altă parte, prin raţionalismul său de esenţă clasicistă, Grigore Alexandrescu se dovedeşte un scriitor satiric, de o luciditate extremă, care îşi conceptualizează emoţiile, punând mereu o distanţă ironică sau sarcastică între sine şi lucruri.

4. Preda, Marin. Cel mai iubit dinter pământeni.- Vol.1.- Bucureşti, 2009

Romanul Cel mai iubit dintre pământeni, 1980 (trei volume, însumând peste 1200 de pagini) este prezentat cititorilor ca un text memorialistic şi justificativ scris în închisoare de un bărbat cultivat (cândva asistent la o catedră de filosofia culturii), Victor Petrini, acuzat de crimă. El urmează să apară în scurt timp în faţa unei instanţe judecătoreşti care l-ar putea condamna la închisoare pe viaţă şi încearcă – sfătuit de avocat – să-l câştige pe judecător de partea sa, prin sinceritate, pentru a obţine o reducere a pedepsei.

5. Petrescu, Cezar. Întunecare.- Vol.1.- Bucureşti, 2010

Intunecare este un roman despre razboi (Primul Razboi Mondial) si despre implicatiile sale sociale. Personajul principal, Radu Comsa, este un tanar ambitios care ajunge sub protectia unei puternice familii a acelor vremuri. Copil sarac dar inteligent, ne este de cele mai multe ori greu sa identificam cu precizie gradul de arivism al tanarului Comsa. Declansarea razboiului arunca intreaga societate intr-o criza a apartenentei si a intereselor. Valorile se rastoarna si se denatureaza, iar personajele, prinse in acest vartej, pornesc pe calea propriei descoperiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu