marți, 13 iulie 2010

Primul roman găgăuz - 25 de ani de la prima ediţie


În anul 1985 editura „Literatura artistică” a scos de sub tipar primul roman în limba găgăuză – „Uzun Kervan” („Caravana de secole”) scrisă de D. Tanasoglu.

Cartea lui D. Tanasoglu are o tematică foarte actuală şi acum, fiind consacrată istoriei poporului găgăuz. Cele mai multe evenimente din romanul „Caravana de secole” sunt redate prin intermediul unui povestitor din popor – cântăreţul „pietci-kauşciu”.




Acest procedeu artistic i-a permis autorului să înmănuncheze un mare interval de timp – de la epocile preistorice până la începutul secolului nostru, până la răscoala armată din anul 1906 din Comrat.

În roman au fost introduse câteva zeci de personaje, iar celelalte au fost create de imaginaţia scriitorului. În centrul povestirii se află imaginea caravanei care înaintează necontenit în spaţiu şi în timp. Caravana este poporul însuşi, putem spune că anume el este eroul principal al romanului.

Editarea romanului „Caravana de secole” este o mărturie în plus a înfloririi naţiunilor în condiţiile societăţii dezvoltate.

Un comentariu:

  1. Bravo, fetelor! Ati facut un blog foarte inteligent cu un aspect rafinat. Primesc o placere estetica sa intru la voi. Succes!

    RăspundețiȘtergere