duminică, 26 decembrie 2010

Crăciunul la găgăuzi

Înainte de Crăciun este postul de Crăciun care ţine două săptămâini până la Ajunul Crăciunului – 24 decembrie. În ajun gospodarii sunt gata să primească colindătorii care umblă cete-cete pe la case.

Înainte de Crăciun gospodinele pregătesc colaci şi alte bunătăţi pentru colindători, precum şi mâncăruri „de frupt”, mai ales răcituri de porc, sarmale, cartofi, „suvannî” cu carne de oaie ş.a. Dar nu le mănâncă decât în zilele de Crăciun. La icoană se aprinde candela. Fetele mari (de măritat) se pregătesc şi ele pentru a întâmpina flăcăii colindători printre care trebuie să fie şi flăcăul iubit. Pentru acesta fata pregăteşte din timp o cunună de flori din hârtie roşie.

Iată că vin colindătorii la fereastră şi cântă colinde (în timpul ţarizmului colinde bulgăreşti, iar în timpul Românilor colinde româneşti). La cei mici iese gospodina şi le dă colăcei, covrigi, turte dulci, nuci şi nişte bănuţi, la cei mari iese gospodarul şi împreună cu darurile le dă şi o sumă mai mare de bani. Fata îl primeşte pe flăcăul iubit în tindă şi îi împodobeşte căciula cu coroana de flori. Aşa trece noaptea de Ajun, în tot satul se aud colinde, glasuri de colindători şi lătrat de câini păzitori.

În dimineaţa de Crăciun, gospodarii merg la biserică. Întorcându-se de la biserică, pregătesc bucatele pentru a ospăta musafirii – finii, feciorii însuraţi, fiicele măritate care vin cu aşa zisul „Colacilan” (Cu colacul): femeia duce într-o boşce un colac mare cu o găină fiartă deasupra şi nişte bomboane, turte dulci, iar bărbatul duce sticla cu vin roşu. Sunt îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Ajunşi la nuni sau la părinţi ei le dau ceea ce au adus sărutându-le mâna. Stăpânii casei pun masa cu mâncăruri „de frupt” şi îi ospătează pe tineri, care după ritual pornesc spre casele lor – bărbatul merge înainte cu sticla goală, iar femeia din urmă.

Astfel se petrece Crăciunul la găgăuzi, cu vădite influenţe balcanice pentru că până la adoptarea creştinismului (în Balcani, sec XIII) strămoşii găgăuzilor confesau şamanismul în care astfel de sărbători nu erau.

În timpurile noastre Crăciunul se sărbătoreşte tot aşa, şi pe nou şi pe vechi, dar cu colindul umblă cei mici, iar obiceiul tinerilor nu se mai întâlneşte; „cu colacul” se umblă mai rar. Unii din scriitori, D. Karacioban, D. Tanasoglu, au creat colinde şi urături originale în limba găgăuză, au tradus şi din cele româneşti. Prin şcoli se fac matinee cu Moş Crăciun (Krăciun Dadu) şi cu Alba ca Zăpada (Kagar-Kiz), uneori mai vine şi Capra şi Ursul.

Tradiţii şi legende de Crăciun

Image and video hosting by TinyPic

vineri, 3 decembrie 2010

Vacanţa de toamnă 2010

CLOPOTELUL DE ARGINT

Asa e toamna totdeauna.

Si pasari zi de zi se duc,
Ici-acolo vezi do
ar cate una,
Precum o nuca-n varf de nuc,
Asa e toamna totdeauna.

Pe camp, pe case si pe flori,
Frumoase brume-si pun cununa
Si-adoarme soarele in nori,
Asa e toamna totdeauna.


Pe langa faptul ca desenul reprezinta un mod de exprimare, pentru copil, el constituie o sursa valoroasa de a patrunde in universal sau. Atunci, cand un copil deseneaza, isi alege cu mare grija materialele si pozitia care il va face sa se simta cel mai confortabil. In acelasi mod procedeaza si cu alegerea temei pentru fiecare desen. Operele sale de arta sunt unice si devin o fereastra catre personalitatea copilului si perspectiva sa asupra vietii.

Din aceste motive am hotarit ca in cadrul cercului pentru copii “Clopotelul de argint”, sa selectam copii atrasi de aceasta pasiune.

Ne-am staruit să luăm în consideraţie toate părerile şi gusturile. Copiii şi-au exprimat dorinţa de a se ocupa nu doar de desen, ci şi aplicaţie, şi origami. Pentru început am hotărît să decidem tematica aplicata în lucrări.

Preferinţele au fost diverse:

prietenul meu devotat,

păsările,

eroul din povestea preferată,

anotimpul toamna etc.

Deoarece ne aflăm în preajma unui scuar, am hotărît să mutăm atelierul nostru în sînul naturii, mai ales că şi timpul de afară ne-a permis să facem acest lucru. Copiii au fost încîntaţi de această hotărîre.

Arta este o modalitate in care omul se traduce in fata lumii. Fiind o forma de exprimare a intimului, este totodata si o forma de eliberare a unor ganduri si trairi care nu isi gasesc o altfel de cale pentru a se face auzite.

Astfel s-a format ca si curent, terapia prin arta. Mai exact in rezolvarea unei probleme, in autocunoastere sau dezvoltare personala sunt folosite metode ce tin de desen, pictura, muzica, teatru, joc etc. Terapia prin desen este una dintre metodele foarte eficiente in cazul copiilor. La finisarea lucrului împreună cu copiii discutăm despre micile opere de arta, iar intrebarile legate de detalii pot oferi o impresie generala asupra modului in care gandeste copilul. Pentru a ridica interesul copiilor, am hotarit sa mentionam cele mai reusite lucrari. Acest lucru a intuasmat mult copiii. Ei practice zilnic ne viziteaza cu rugamintea de a le oferi o noua activitate. Pentru aceasta am alcatuit un program pentru sarbatorile de Craciun. Speram sa nu dezamagim asteptarile copiilor.


O toamna in vie,

Incearca pamantul,
Palida, aurie
In murmur cu gandul...

Poate sa-si scuture parul
Plin de doine triste
Sa cada din cerul -
Asa ofelite...
Mai ramai toamna
O zi, o noapte
Sa-ti inchine pamantul

Roadele-ti secate.
Hai pleaca toamna
Esti trista si uda
Nu-mi lua sufletul in robie
Lasa-mi caldura si ruga
Sa pot trai mai departe
Iar tu... ia-ti frunzele-n sclavie
Adio Toamna.